Uw specialist in parketvloeren en traprenovaties
Bel +31 6 48 200 141 of mail info@ronvroomen.nl

Veelgestelde vragen

Als je overweegt om je houten vloer of parketvloer te laten schuren en afwerken, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Door de informatie op deze pagina te lezen, kun je beter beslissen of schuren en afwerken geschikt is voor jouw vloer en wat je kunt verwachten tijdens het proces.

Ik begrijp dat niet iedereen dezelfde kennis en ervaring heeft als ik, en daarom heb ik deze FAQ pagina opgesteld om al jouw vragen over het schuren en afwerken van houten vloeren en parketvloeren te beantwoorden. Ik hoop dat deze pagina jou kan helpen om beter te begrijpen wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van deze prachtige vloeren.

Als je nog vragen hebt die niet beantwoord worden op deze pagina, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder en deel graag mijn kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat jouw vloer er op zijn best uitziet!

 1. Waarom zou ik mijn houten vloer of parketvloer schuren?

  Het schuren van een houten vloer of parketvloer heeft meerdere voordelen. Zo zorgt het voor het verwijderen van eventuele beschadigingen en slijtageplekken, waardoor de vloer er weer als nieuw uit komt te zien. Daarnaast zorgt het schuren ervoor dat de vloer weer mooi egaal wordt en eventuele oneffenheden verdwijnen. Een geschuurde vloer kan vervolgens afwerkt worden met een nieuwe beschermende laag. Dankzij schuren lakken of oliën kun je het uiterlijk van de vloer veranderen zonder dat er een nieuwe vloer gelegd hoeft te worden. Het schuren van de vloer is dus een goede manier om de levensduur te verlengen en de uitstraling van de vloer te verbeteren.

 2. Wanneer moet ik mijn houten vloer of parketvloer laten schuren?

  Het is verstandig om je houten vloer of parketvloer te laten schuren wanneer deze beschadigd is of er veel slijtageplekken zijn ontstaan. Ook als de vloer niet meer mooi egaal is, kan het schuren een goede oplossing zijn. Daarnaast kan het schuren van de vloer een goed idee zijn wanneer je van plan bent om de vloer opnieuw te laten afwerken. Het schuren zorgt er namelijk voor dat de afwerking beter hecht en langer mooi blijft.

  Over het algemeen wordt aangeraden om je vloer eens in de 7 tot 10 jaar te laten schuren.

 3. Hoe lang duurt het schuren van een houten vloer of parketvloer?

  Hoe lang het schuren van een houten vloer of parketvloer duurt, hangt af van de grootte van de vloer en de staat waarin deze verkeert. Gemiddeld genomen duurt het schuren van een houten vloer of parketvloer tussen de 1 en 3 dagen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met het drogen van de vloer na het schuren. Als specialist kan ik 50m2 vloer per dag schuren.

 4. Is het schuren van een houten vloer of parketvloer stoffig?

  Het schuren van een houten vloer of parketvloer kan inderdaad stoffig zijn. Dit komt doordat er tijdens het schuren kleine houtdeeltjes vrijkomen. Om de hoeveelheid stof zoveel mogelijk te beperken, wordt er gebruik gemaakt van speciale stofzuigers en afdekmaterialen. Ik zorg ervoor dat u zo min mogelijk hinder zult ervaren.

 5. Wat is het verschil tussen oliën en lakken van een houten vloer of parketvloer?

  Het oliën van een houten vloer of parketvloer zorgt voor een natuurlijke uitstraling. De olie trekt namelijk in het hout en zorgt voor een matte, maar toch slijtvaste afwerking. Het lakken van een houten vloer of parketvloer zorgt juist voor een glanzende afwerking en een hoge mate van slijtvastheid. Lakken is daarmee de meest duurzame afwerking maar kan ook meer onderhoud vereisen dan oliën. Bij het lakken wordt er namelijk een beschermlaag op de vloer aangebracht, terwijl bij het oliën de vloer doordringt tot in het hout zelf. Het is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeur welke afwerking het beste bij jou en jouw vloer past.

 6. Wat is het verschil tussen massief houten vloeren en parketvloeren?

  Massief houten vloeren zijn gemaakt van één stuk massief hout en hebben daardoor een uniforme uitstraling. Parketvloeren zijn opgebouwd uit verschillende lagen hout en hebben daardoor een meer gevarieerde uitstraling. Parketvloeren zijn daarnaast vaak goedkoper dan massief houten vloeren en kunnen in verschillende patronen worden gelegd.

 7. Kan ik zelf mijn houten vloer of parketvloer schuren?

  Het is mogelijk om zelf je houten vloer of parketvloer te schuren, maar het is wel belangrijk om hierbij de nodige kennis en ervaring te hebben. Het schuren van de vloer vraagt namelijk om precisie en vakmanschap. Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over het juiste materiaal en gereedschap. Het inschakelen van een professionele vakman kan daarom een goede investering zijn en zorgt ervoor dat het schuren van de vloer op de juiste manier wordt uitgevoerd.

 8. Moet ik mijn meubels weghalen voordat de vloer wordt geschuurd?

  Ja, het is verstandig om de meubels uit de kamer te halen voordat de vloer wordt geschuurd. Het schuren van de vloer kan namelijk veel stof en vuil veroorzaken, en dit kan schadelijk zijn voor je meubels. Daarnaast is het makkelijker om de vloer te schuren als er geen meubels in de weg staan. Mocht het niet mogelijk zijn om alle meubels uit de ruimte te halen, dan kunnen deze worden afgedekt met speciaal afdekfolie.

 9. Wat is de beste manier om mijn houten vloer of parketvloer te onderhouden?

  Om je houten vloer of parketvloer in goede staat te houden, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Stofzuig de vloer regelmatig en dweil deze met een lichtvochtige doek. Vermijd daarbij te veel water, omdat dit de vloer kan beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om de vloer regelmatig te oliën of te lakken om deze te beschermen tegen slijtage en beschadigingen.

 10. Is het mogelijk om mijn houten vloer of parketvloer te laten schuren als ik huisdieren heb?

  Ja, het is mogelijk om je houten vloer of parketvloer te laten schuren als je huisdieren hebt. Het is wel verstandig om ervoor te zorgen dat je huisdier op een andere plek verblijft tijdens het schuren van de vloer. Dit komt doordat het schuren van de vloer veel lawaai maakt en sommige dieren hierdoor gestrest kunnen raken. Ook kan het zijn dat de vloer na het schuren nog enige tijd moet drogen, en het is dan beter als het huisdier niet op de vloer kan lopen.

 11. Kan ik mijn houten vloer of parketvloer laten schuren als ik zwanger ben?

  Het is mogelijk om je houten vloer of parketvloer te laten schuren als je zwanger bent, maar het is wel verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Tijdens het schuren van de vloer komen er namelijk stofdeeltjes vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van jou en je ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om tijdens het schuren een mondkapje te dragen en goed te ventileren. Ook is het verstandig om op een andere plek te verblijven tijdens het schuren van de vloer en pas terug te komen wanneer de vloer droog is.

 12. Moet ik het huis uit als mijn houten vloer of parketvloer wordt geschuurd?

  Het is niet noodzakelijk om het huis uit te gaan wanneer je houten vloer of parketvloer wordt geschuurd. Echter, het schuren van de vloer kan veel stof en lawaai veroorzaken, dus het kan wel prettiger zijn om tijdelijk ergens anders te verblijven. Als je ervoor kiest om in huis te blijven tijdens het schuren, is het belangrijk om goed te ventileren en af te sluiten waar mogelijk om stof in andere ruimtes te voorkomen.