Uw specialist in parketvloeren en traprenovaties
Bel +31 6 48 200 141 of mail info@ronvroomen.nl

Hoe kies je de juiste afwerking voor jouw vloer?

Een houten vloer of parketvloer kan een prachtige aanvulling zijn op je interieur. Het geeft een warme en gezellige uitstraling aan je woning en is bovendien duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Bij het kiezen van een afwerking voor je vloer is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. In deze blogpost bespreek ik de verschillende soorten afwerkingen voor houten vloeren en geef ik tips over hoe je de beste afwerking voor jouw specifieke vloer kunt kiezen.

Soorten afwerkingen voor houten vloeren en parket

Er zijn verschillende soorten afwerkingen voor houten vloeren en parket beschikbaar. De meest voorkomende zijn lak, olie, was en hardwaxolie. Elk type afwerking heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om deze te begrijpen voordat je een keuze maakt.

Lak

Lak is een veelgebruikte afwerking voor houten vloeren. Het biedt een sterke en duurzame bescherming tegen krassen en slijtage, en is gemakkelijk schoon te maken. Er zijn zowel op water- als op olie gebaseerde lakken beschikbaar. Watergedragen lakken zijn milieuvriendelijker en drogen sneller, terwijl op olie gebaseerde lakken beter bestand zijn tegen slijtage.

Olie

Olie is polulair voor houten vloeren vanwege zijn natuurlijke uitstraling en de bescherming die het biedt tegen vuil en vlekken. Er zijn zowel hardwax- als softwaxoliën beschikbaar. Hardwaxolie biedt een sterkere bescherming dan softwaxolie en kan ook worden gebruikt voor het kleuren van de vloer.

Was

Was is een traditionele afwerking voor houten vloeren. Het biedt een warme uitstraling en is gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden. Was beschermt de vloer echter niet zo goed tegen slijtage als lak of olie, en moet daarom regelmatig opnieuw worden aangebracht.

Hardwaxolie

Hardwaxolie is een combinatie van olie en was en biedt zowel de bescherming van olie als de warme uitstraling van was. Het biedt een goede bescherming tegen slijtage en is gemakkelijk te onderhouden. Hardwaxolie kan ook worden gebruikt om de vloer te kleuren.

Hoe kies je de beste afwerking voor jouw specifieke vloer?

Nu je een overzicht hebt van de verschillende soorten afwerkingen, is het belangrijk om te weten hoe je de beste keuze voor jouw specifieke vloer kunt maken. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

Type hout

Het type hout dat gebruikt is voor je vloer speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de afwerking. Hardhouten vloeren zijn over het algemeen beter bestand tegen slijtage en hebben een dichtere structuur, waardoor ze beter geschikt zijn voor een lak. Zachthouten vloeren zijn gevoeliger voor krassen en vlekken en hebben meer baat bij een olie- of wasafwerking.

Gebruiksintensiteit

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de gebruiksintensiteit van de vloer. Als de vloer veel belopen wordt, bijvoorbeeld in een drukke woonkamer of een kantoorruimte, is een sterke afwerking zoals lak of hardwaxolie aan te raden. Voor een minder intensief gebruikte vloer, zoals een slaapkamer, kan een zachtere afwerking zoals olie of was voldoende zijn.

Gewenste uitstraling

Tot slot is de gewenste uitstraling van de vloer een belangrijke factor bij het maken van je keuze. Wil je een natuurlijke uitstraling behouden, dan is een olie- of wasafwerking een goede keuze. Wil je juist een strakke en moderne uitstraling, dan is lak of hardwaxolie aan te raden.

Het kiezen van de beste afwerking voor je houten vloer kan dus afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het is belangrijk om te overwegen welk type hout je hebt, hoe intensief de vloer wordt gebruikt en welke uitstraling je wenst. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste afwerking kiezen om je houten vloer er op zijn best uit te laten zien en te beschermen tegen slijtage en vlekken.

Wat vinden onze klanten?

Uitstekende service

We zijn goed geholpen en erg tevreden met onze opgeknapte visgraat vloer.

– Mike

Met een woord: top!

We waren toe aan iets nieuws maar we wisten niet zo goed wat. Ron heeft ons de mogelijkheden laten zien. Onze vloer ziet er weer uit als nieuw!

– Sanne

Snel werk geleverd

Onze houten vloer had verschillende vlekken die Ronald vakkundig heeft verwijderd. Hij heeft ons goed geadviseerd en snel werk geleverd.

– Victor